by napszemüveg on
július 6, 2011

Volt fesztivál 2011- wayfarerben a világ…

Egyértelműen szakmai ártalom, ha az ember szórakozni megy egy fesztiválra és ott mégis azzal tölti az idejét,hogy azt figyeli, mik a legnépszerűbb fazonok az idén. De ha már így történt, hadd osszam meg szakmai tapasztalataimat azokkal, akik bármilyen oknál fogva nem voltak olyan szerencsések, hogy részt vegyenek a Soproni Volt Fesztiválon.

Ray Ban wayfarer 2011

Először is, ez egy válogatott közönség, így természetesen megállapításaim csak arra a rétegre vonatkoztathatók, akik 18 és 32 között vannak, elég jól állnak anyagilag egy ilyen eseményen való megjelenéshez és szeretik a hangos zenét még akkor is, ha csak langyos sör van hozzá olcsó műanyagpohárban (de arany árban). Másodszor, megfigyeléseim nem reprezentatívak, abszolút szubjektívek és nincsenek mögöttük megalapozott statisztikai adatok.

Mindezek után egyértelműen kijelentem,hogy idei győztes a wayfarer és a pilóta fazon, ez utóbbi főleg a hölgyek körében arat nagyon, előbbi pedig feltehetően a Ray Ban idei erős marketing harcának köszönhető, bár modelljeiket az összes jelentős gyártó lemásolta, de így is irányítják a piacot. A 2011-es wayfarer természetesen csak részben utal elődeire, a front megőrizte az eredeti vonásokat, ám a szár és a színek jelentősen átalakultak: széles szár és a fehértől a pirosig, sőt a mintásig mindenféle színekben fellelhető volt.

klasszikus pilóta fazon a Retrótól (Retro 4030 C3)

Mindig vannak és mindig hordják a tükrös lencséjű sport szemüvegeket, ezek gyakorlatilag sosem mennek ki a divatból, köszönhetően talán annak, hogy egyértelmű üzentet közvetítenek: “Én vagyok a sportember, ide nekem egy motort/biciklit/evezőt.”

A hölgyek általában gyakrabban cserélgetik napszemüvegeiket,mint az urak és sokszor kollekciót tartanak fönt annak érdekében,hogy alkalomhoz illően tudjanak felöltözni, így náluk a szóródás is nagyobb: a már említett kiemelkedően népszerű pilóta mellett sok széles lencséjű, kerek fazonú műanyag napszemüveget láttam, nem egy márkásat is.

Nyilván a közönség összetételéből adódóan bár árulták a buli napszemüveg

eket a “party arcoknak” , nagy kereslet nem lehetett rá, mert viselni csak igen kevesen merték. Néhány

standon árultak valódi napszemüvegeket is, konkrét forgalmi adataim nincsenek, de mindenesetre ott sem tolongtak az emberek.

Számomra egyértelmű, hogy a győzelem a minőségi napszemüvegeké,  talán a “legmenőbb” fazon változik évről évre, de egyre inkább az a tendencia,hogy az emberek szeretik és keresik a minőségi napszemüvegeket.

30 Seconds to Mars knocert- Volt Fesztivál 2011