by Napszemüveg on
február 21, 2011

retina

retina – ideghártya

A szemünkbe érkező fény feldolgozása komoly és összetett feladat, ezért a szem ideghártyája, vagy idegen szóval retinája igen bonylult szerkezettel bír, mely kialakulását és felépítését tekintve az agy szöveteihez hasonlít.
Mindössze 0.4 mm vékony hártya 10 rétegből áll, melyeken 3 egymáshoz kapcsolódó idegsejt, neuron halad végig.A retina szemünk legbelsőbb része, és szinte körbeöleli a szem belső részét, ám nem mindenütt ugyanolyan hatékony. A centrális látás ( tehát amit “akaratlagosan” irányíthatunk) a foveolában van, a periférikus látásunkért pedig az összes többi terület felelős.
Tehát az ideghártya legfontosabb része a foveola, mely az éleslátás helye, az ide érkező fénysugarak a lehető legpontosabban kerülnek feldolgozásra, és jutnak az agyba. Másik kiemelt pont a retinán a papilla vagy vakfolt, mely nem tartalmaz receptorokat, így nem is érzékeli a fényt. Ez azért van, mert a szemből ezen a ponton keresztül lépnek ki az idegek és az erek, ezért itt már “nem maradt hely” a csapoknak és a pálcika sejteknek.

 


Minden vélemény számít!