by napszemüveg on
május 27, 2015

Az UV sugárzás

Reméljük, nem kell sokat győzködnünk senkit sem a Nap káros hatásairól! Ugyanúgy, ahogy a bőrünket, a szemünket is tönkreteheti, ha nem vagyunk óvatosak.

Az ultraibolya sugárzás (röviden UV) a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú; a 200-400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás, amelyet a Nap bocsát ki. Három kategóriára oszlik: UVA, UVB és UVC.

Három típusa közül az UV-B sugárzás a legkárosabb a bőrre és a szemekre, bár az UVA hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az UV-B 280-315 nanométeres tartományba esik, csak részben nyeli el a légkör felső rétege. A bőr megégetése mellett a szemet felső felületét is meg tudja égetni, károsítja a színlátást vagy az éjszakai látást, elősegíti a szemkörnyéki bőr korai elöregedését, sőt, daganat kialakulását is előidézheti a bőr vagy a szem belsejében. A sugárzás nagyját a szaruhártya szűri meg: a túl magas UV szint fájdalmas gyulladást okozhat. Ez a gyulladás körülbelül 48 órán belül elmúlik, de vitathatatlanul igénybe veszi a szemet, és akár szövődmények is kialakulhatnak miatta. A hosszú távú UV sugárzás a kötőhártya megvastagodását is okozhatja, amely elfedi a szaruhártyát, így rontva a látást. Az egyetlen gyógymód a műtét, amely során eltávolítják a megvastagodott kötőhártyát. A túlzott – ez esetben kizárólag UVB sugárzás – elősegíti a katarakták kialakulását, amely a szemlencse betegsége: elhomályosodik a látás, olyan, mintha koszos lencsén keresztül néznénk. A védelem legbiztosabb módja a napszemüveg viselése.

Ajánlott szakértőtől, megbízható forrásból napszemüveget vásárolni, a piacon, szupermarketben, vagy olcsón, az internetről rendelt napszemüvegek nem biztos, hogy elegendő védelmet nyújtanak a sugárzás ellen. A védekezést már gyerekkortól fontos elkezdeni; az áprilisi, májusi napsütéstől kezdve mindenkinek ajánlott a napszemüveg viselése. Még kissé felhős időben is lehet erős az UV sugárzás, érdemes akkor sem otthon hagyni a szemüvegeket. Attól, hogy a lencse sötét, még nem véd jobban. Amire feltétlenül figyelni kell az az, hogy UV 400-as védelemmel el legyen látva a napszemüveg, amit viselünk. Ha nem vagyunk biztosak a védelemben, kérjünk meg szakértőt, hogy mérje meg, mennyire véd a szemüveg a sugaraktól.